Vergeten groente 2.0 versus onkruid
Als kruidenvrouw van Moergestel deel ik graag mijn jarenlange kennis en ervaring op het gebied van kruiden en wilde planten met jullie. Graag neem ik jullie mee in de wereld van de kruiden en wilde planten.
Iedere keer als ik naar buiten kijk of buiten ben, word ik blij van al het groen om mij heen. Het groen in onze tuin, maar ook in het Moergestels Broek is volop groen te vinden. Ik ben daar onder andere Moerasspirea, Valeriaan, Moerasandoorn, Kaardenbollen, Smeerwortel, de echte Koekoeksbloem, Wilgenroosje en Akeleiruit tegengekomen.
En natuurlijk Brandnetels, Braam, Winterpostelein, Paardenbloemen, Kleefkruid, Weegbree, Zevenblad. Deze planten worden door de meeste mensen als onkruid zien, maar eigenlijk zijn ze heel waardevol zijn.
Hoezo is onkruid waardevol?
Voor mij klopt de naam onkruid niet. Het woord is te lang. Het voorvoegsel ‘on’ mag weggelaten worden. Voor mij zijn het gratis groenten. Wilde planten is ook een goede benaming. Maar onkruid, nee, dat past niet.
Hoeveel mensen kennen nog het gebruik van wilde planten? Toevallig ken ik er wel aardig wat, maar dat is niet echt de algemene standaard.
De meeste mensen weten het niet. Ze hebben het niet meer geleerd, omdat er een tijdperk kwam dat men het niet meer nodig vond om deze kennis door te geven. We hebben nu eenmaal fabrieken en supermarkten die in onze voedselbehoefte voorzien. Tja, maar niet in onze behoefte aan voeding. Het voedt ons namelijk niet en dat doen de wilde planten wel.
En waarom groente halen van de andere kant van de aarde, terwijl het gewoon om ons heen groeit. Zelfs met de nattigheid en slakkenplagen.
Vroeger wisten ze het wel. In de tijd van voor de komst van koelkasten, diepvriezen en grootschalige voedingsindustrie. Als aan het einde van de winter de voedselvoorraden opraakten dreigde er bij een voedseltekort ook een vitamine- en mineralentekort. Denk hierbij aan scheurbuik. Gelukkig wisten ze toen welke planten ze in het vroege voorjaar al konden oogsten om de tekorten aan te vullen.
Ook andere stoffen in de plant hebben vaak goede eigenschappen. Zo hebben bitterstoffen een goed effect op de spijsvertering en helpt inuline het darmmicrobioom op orde te houden. Flavonoïden werken onder andere als een antioxidant en slijmstoffen helpen overtollige slijm af te voeren, herstellen de slijmvliezen en kunnen helpen bij ontstekingen.
Wilde planten zijn in mijn visie gratis groente, beter gezegd superfoods, met veel voedingswaarde. Alleen zijn de meeste mensen ze vergeten. Vergeten groente 2.0. Ik hoop dat jullie snappen (de meeste wel ga ik vanuit) dat hier nog heel veel winst te behalen valt.
De komende tijd laat ik jullie kennismaken maken met verschillende van deze vergeten groente 2.0. Voor deze keer ga ik wat vertellen over het Zevenblad. Een plant die echt als ongewenst gezien wordt en ook weleens het tuinmansverdriet genoemd wordt. Voor velen zal deze echt als onkruid beschouwd worden. Maar hopelijk gaan jullie er na het lezen van dit artikel anders over denken.
Ik zou zeggen; doe er je voordeel mee!
Zevenblad
Inhoudsstoffen o.a. veel vitamine C, caroteen, mineralen (kalium, calcium, magnesium, silicium), flavonoïden, bitterstof.
Al heel veel jaren vertel ik over het nut van Zevenblad en hoe die als groente te gebruiken is.
Zevenblad is eigenlijk een superfood. De jongere, frisgroene bladeren zijn het beste te gebruiken. Verwijder van de oudere bladeren in ieder geval de steeltjes. Oudere bladeren bevatten wel meer silicium. Silicium is een belangrijke opbouwende stof.
De smaak van Zevenblad is lekker. Het heeft een wat kruidige smaak en is ook goed te gebruiken in de thee en erg lekker in een eigen gemaakte kruidenboter.
Verder is er bijna iedere dag wel wat lekkers te maken met Zevenblad; een quiche, stamppot, eiergerecht, soep, salade, als spinazie, pesto, op je brood, als groentevulling en het is ook zeer goed voor in de smoothie.
Klagen dat je Zevenblad in je tuin hebt, is er dus niet meer bij. Gewoon lekker opeten. Smullen maar!
En nog een leuk detail; Zevenblad bloeit ook mooi.
Aandachtspunten
Het is wel belangrijk dat je de planten goed herkent. Niet alle wilde planten zijn als groente te eten. Er zijn ook giftige wilde planten die soms erg op een eetbare variant lijken. Zo is het Fluitenkruid heel goed eetbaar, maar het lijkt erg veel op de giftige gevlekte Scheerling, Waterscheerling en Dollekervel. Ik wil niet graag de verkeerde consumeren.
Ook kunnen sommige planten een wisselwerking hebben met medicijnen.
Belangrijk dus om wel te weten wat je gaat oogsten.
Er zijn goede boeken te koop, zoals mijn boek ‘Help, er groeit een plant in mijn tuin!’ (met ook veel info over het verzamelen, drogen, bewaren en gebruik van de planten). Je kunt het hier vinden; https://kruidofzo-natuurlijkgezond.nl/?product=help-er-groeit-een-plant-in-mijn-tuin
Ook zijn er zijn goede cursussen te volgen, zowel live als online.
Zorg dat je jezelf op deze manier goed laat informeren door een deskundige. Dan kun je aan tafel met de vergeten groente 2.0.
Hartelijke groet,
Hanneke de Brouwer
Kruid of zo