Ook de tweede bijeenkomst in het kader van de campagne ‘Senioren zelf aan zet, praat vandaag over morgen’ is voor de ruim 90 aanwezigen in den Boogaard een succes geworden. In deze bijeenkomst werd stilgestaan bij de eigen woning en de woonomgeving van senioren. Goed wonen is meer dan het hebben van een woning; het gaat ook om de samenhang tussen een passende woning, in een uitnodigende woonomgeving en binnen een goed functionerend sociaal netwerk.
De avond werd geopend door de voorzitter van SVM met een verslag van een ingevulde woonenquête door de aanwezigen van de eerste bijeenkomst. Het blijkt dat de meerderheid over het algemeen tevreden is over de huidige woonsituatie. Maar er zijn duidelijk wensen wanneer men ouder wordt, de vitaliteit langzaam afneemt en/of zorgafhankelijk wordt. Dan ervaren mensen dat het huis en tuin te groot worden en de woning niet levensloopbestendig is aangepast. Logisch is dan ook te denken aan verhuizen. Maar de voorkeur gaat vervolgens bij de meesten uit naar een grondgebonden woning of appartement in de eigen plaats met goede voorzieningen en een sociale omgeving.
De avond werd voortgezet met een uitgebreide voorlichting over ‘passend wonen’: hoe maak je je huis geschikt om zo lang mogelijk zelfstandig, comfortabel maar vooral veilig te wonen. Een overvloed aan tips en aandachtspunten in en buiten het huis passeerden de revue, van rookmelders, wc beugels, vloerobstakels tot inbraakpreventie.
Daarna was het de beurt aan SVO-wonen. Nogmaals werd duidelijk dat senioren zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Harry van Wezel vertelde hoe het wonen zo comfortabel mogelijk te maken. Dat begint vaak met technische aanpassingen zoals de aanschaf van een traplift, verbrede deuren, of gelijkvloers douchen. Grootschaligere aanpak in de vorm van (pre)mantelzorgwoningen of het splitsen van woning kan ook een oplossing zijn.
De avond kon natuurlijk niet verlopen zonder een presentatie van de diverse lokale bouwprojecten. Eugene Bex lichtte de Moergestelse bouwplannen uitgebreid toe met actuele informatie en overzichten, met extra nadruk op de kansen voor seniorenbewoning.
Ook RABO was aanwezig om de financiële mogelijkheden uit te leggen wanneer verhuizen aan de orde komt, een verbouwing of een verduurzaming van de woning. Een van de woon/verhuis-alternatieven kan zijn dat mensen samen een bouwproject onder eigen beheer gaan opzetten en uitvoeren. Dat heet dan CPO ( collectief particulier ondernemerschap). De avond werd afgesloten met een intrigerend mooi voorbeeld hiervan in Tilburg.
Zonder twijfel is deze tweede bijeenkomst bij het publiek met voldoening en tevredenheid ontvangen en wordt uitgezien naar de volgende. Deze vindt plaats op 24 september met het thema :’de toekomst van de zorg’.
Aanmelden: secretaris.svm @outlook.com