Kruidige Lente en Zomer
Het beste van de Heerlijke Lente en Heerlijke Zomer.
De lente is de tijd van zaaien en planten van datgene wat je later wilt oogsten. Jezelf voorbereiden op de rest van het jaar. Je plannen tot werkelijkheid gaan maken. Een nieuwe start.
De zomer is de tijd van oogsten van wat we eerder gezaaid of geplant hebben. Van buiten zijn en genieten van de zon en warmte. Het is een tijd van actief bezig zijn.
In de zomer gaat alles om groei, bloei en oogst.
We gaan in deze lessen de seizoenen lente en zomer ontdekken en kijken wat ze voor ons te betekenen hebben.
Ook gaan we kijken welke kruiden bij deze tijd van het jaar passen en hoe we deze toe gaan passen. Kruiden die wel bespreken zijn de Paardenbloem, Berk, Brandnetel, Vlier, Hondsdraf, Weegbree, Madeliefje, Sint-Janskruid, Goudsbloem, Lavendel, Citroenmelisse, Smeerwortel, Duizendblad, Cichorei, Kamille.
In deze kruidencursus gaan we de voorjaarsplantjes, wilde planten en het wildplukken nader bekijken. Ook leer hoe je de kruiden/wilde planten kunt verwerken in het eten. Zo leer je tijdens de les kruidenboter, kruidenolie en een heerlijke voorjaarsthee te maken. Je gaat deze zelf maken om thuis te mogen gaan ervaren.
Tijdens deze cursus ga je meer leren over het verzamelen, drogen en bewaren van kruiden en de signatuurleer; wat vertellen de uiterlijke kenmerken van de plant ons.
En ook gaan we het hebben over hoe je de kruiden/wilde planten kunt verwerken in een medicinale olie, zalf, tinctuur en als EHBO-middel.
Voor mij staat het ervaren van de plant centraal. En het liefst via een kennismaking in levenden lijve. We zullen dan ook iedere les de tuin in gaan om de planten te ontmoeten en te ervaren. We gaan ruiken, proeven, voelen en zien. Dus niet alleen leren over inhoudsstoffen en werking, maar ook de beleving.
Tevens krijg je bij deze kruidencursus toegang tot alle online lessen van de Heerlijke Seizoenen. Hier kun je alle lessen terugkijken en luisteren via de powerpointvideo’s en ander lesmateriaal op het online educatieplatform. Dit blijft onbeperkt beschikbaar.
Donderdag 18, 25 april, 9 mei, 16 mei, 23 mei
Tijd:
10.00-12.30 uur of
19.30-22.00 uur
Maximaal aantal cursisten per groep: 8
Onder begeleiding van: Hanneke de Brouwer-Boemaars
Locatie: Kruid of zo, Oirschotseweg 69, Moergestel
Deze vijfdaagse is inclusief kruidenthee/koffie/kruidenwater/koek, lesmateriaal (lesmap en lesmateriaal op het online educatieplatform), een kruidenboter, kruidenolie, kruidenthee, kruidenzalf en kruidentinctuur.
Les 1
1.Introductie
2.Het lente- en zomerseizoen
3. Welke kruiden zijn in de keuken te gebruiken?
4. Kruidenboter
5.Verzamelen, drogen en bewaren van kruiden
6.Mineralen en sporenelementen afkortingen
7.Geneeskrachtige planten Madeliefje
8. Geneeskrachtige planten Vlier
9. Geneeskrachtige planten Weegbree
Les 2
10.Welke wilde planten zijn eetbaar?
11.Kruidenmiddelen
12.Hoe zet je kruidenthee?
13.Geneeskrachtige planten Berk
14.Geneeskrachtige planten Brandnetel
15. Geneeskrachtige planten Paardenbloem
Les 3
16. Medicinale kruidenolie
17. Verschillen kruidenolie en etherische olie
18.Kruidenolie en -azijn voor in de keuken
19.Geneeskrachtige planten Sint-Janskruid
20.Geneeskrachtige planten Lavendel
21.Geneeskrachtige planten Citroenmelisse
Les 4
22.EHBO met kruiden
23.Kruidenzalf
24.Geneeskrachtige planten Goudsbloem
25.Geneeskrachtige planten Smeerwortel
26.Geneeskrachtige planten Duizendblad
Les 5
27.Signatuurleer en typologie
28.Kruidentinctuur
29.Geneeskrachtige planten Kamille
30.Geneeskrachtige planten Cichorei
31.Geneeskrachtige planten Hondsdraf