Vier de lente wandelend in de Moergestelse bossen en vennen!

Wandelclub Moergestel

Details

Dinsdag 7 mei 2024 van 09:30 tot 11:30 uur
Afgelopen
Oisterwijkseweg 68
Moergestel, Nederland

Op de Eerste Dinsdag van de maand op 7 mei zoeken we tijdens de wandeling de frisse, groene bossen op tussen Moergestel en Heukelom. We lopen om het Schaapsven en het Galgeven.
Start: om half 10 op de parkeerplaats van de familie Gelden aan de Oisterwijkseweg 68 te Moergestel.

Mariahoeve
We steken de weg over en starten de wandeling bij wandelknooppunt 14 op de hoek Oisterwijkseweg en Heukelomseweg: tegenover de poort naar de villa Mariahoeve die in 1913 werd gebouwd door Henri Witlox, de opa van Mies Bouwman. Deze villa ondergaat een grondige opknapbeurt.

Fiets- en wandelpad
Hier begint ook het fiets- en wandelpad richting Heukelom, dat onlangs een goede onderhoudsbeurt heeft ondergaan waardoor het hier prettig fietsen en wandelen is richting Mie Pieters. 

Het Schaapsven
We passeren verderop het riviertje De Braakloop en de zanderige De Pierenberg om daarna het rondje Schaapsven te volgen. Dit prachtige ven met veel waterlelies heeft zijn naam te danken aan het gebruik vroeger: het wassen van de schapen voor deze werden geschoren.

Het Galgeven
Hierna is het Galgeven aan de beurt. We lopen vanaf de kant van het Bakscheven, wandelen langs de oevers en gaan bij het Keelven weer verder op onze route. Het Galgeven is een ven van 16 ha. dat omringd is door heuveltjes. 

Historische feitjes rond het Galgeven
Op één van die heuveltjes heeft ooit een galg gestaan. Op een ander stond een door windkracht aangedreven volmolen uit 1811. Deze molen werd gebouwd door de Tilburgse textielfabrikant Van den Bergh, een naam die nog terugkomt in de latere wolmerken BeKa en AaBe.
Rond de molen was een compleet fabrieksnederzettinkje met enkele arbeiderswoningen en een kantoortje. Daarom werd het ven ook wel Berghven genoemd. Molen en nederzetting zijn verdwenen, maar enkele loofbomen (linde en zomereik) herinneren aan de plaats waar dit alles heeft gestaan.

Flora rond het Galgeven
Deze activiteiten zorgden wél voor vervuiling van het water. Ook de latere ontginning, waarbij de heide werd beplant met naaldhout, verstoorde het milieu. Bij en in het Galgeven groeiden omstreeks 1970 nog waterlobelia, oeverkruid en biesvaren. Tegenwoordig wordt nog kleine zonnedauw, waterdrieblad en moerashertshooi in de omgeving van dit ven gevonden. In 2005 heeft men kalkrijk water uit de ondergrond in het Galgeven gelaten, teneinde de zuurgraad ervan omhoog te brengen, want het water was sterk verzuurd. Op deze wijze hoopt men de zeldzame flora weer te herstellen. 

Deze wandeling is 7.5 km, er wordt rustig gewandeld en regelmatig kort gepauzeerd. Iedereen is welkom en je hoeft je vooraf niet aan te melden. Wil je de routeschets ontvangen, stuur dan een mail naar: .

Dorp
Moergestel
Waarover
Gezondheid, Sport en bewegen

Reacties

Over de organisator

Wandelclub Moergestel
Een clubje van 12 vrouwen en mannen die op de dinsdagochtend een stevige wandeling maken! Weer of geen weer, we gaan er altijd door. Zonn...... Lees meer